Witam!
Dzisiaj chcę wam przedstawić przepis na szybkie i pyszne danie obiadowe.
Gulasz z pieczarkami i marchewką
To danie to tradycja polskiej kuchni. Proste, niewyszukane i smakuje każdemu. Mięso dostarczy pełnowartościowego białka, marchewka – beta karotenu, kiszony ogórek ze swym probiotycznym działaniem – dopełni kompozycję smaków. Możesz podać z ziemniakami, ale też świetnie pasuje z kaszą gryczaną.
Możesz dodatkowo całe danie udekorować i posypać posiekaną natką pietruszki, która w obecności witaminy C z ogórka kiszonego będzie świetnym źródłem żelaza i korzystnie wpłynie na zdrowie.
Składniki (4 porcje):
- 600 g łopatki wieprzowej lub szynki
- 2 marchewki
- 8 pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- pieprz, sól
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 1 szklanka bulionu
- Do podania: ziemniaki, ogórek kiszony
Wykonanie:
Mięso pokrój w grubą kostkę, osusz i podsmaż na patelni na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Przełóż do garnka, dodaj przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, bulion. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu ok. 1 godziny (możesz użyć szybkowaru – 30 minut).
Na tej samej patelni, na której smażone było mięso, podduś cebulę i czosnek posiekane w kostkę oraz pokrojone na ćwiartki pieczarki i marchew w plastrach. Podduś razem 2-3 minuty i przełóż do garnka z mięsem, wymieszaj i duś kolejną godzinę pod przykryciem do miękkości mięsa (10 minut w szybkowarze).
Podaj z ziemniakami i kiszonym ogórkiem.
Smacznego !
Pozdrawiam Krysia.