Przejdź do treści

Pieczeń rzymska z jajkami

Witam!

Dzisiaj wielkanocnych dań ciąg dalszy.

Pieczeń rzymska z jajkami

Porcje: Forma keksówka ok. 25 cm długości

Pieczeń rzymską z jajkiem zwaną także klopsem możesz zrobić sama. To nic trudnego, zwłaszcza jeżeli masz dobry i sprawdzony przepis. Taki przepis na pieczeń rzymską z jajkiem znajdziesz właśnie tu 🙂

Wbrew pozorom tę przepyszną pieczeń rzymską robi się szybko. Większość czasu to pieczenie, więc pracę wykona za Ciebie piekarnik. A Ty w tym czasie możesz zająć się czymś zupełnie innym. Zrelaksuj się, poczytaj, obejrzyj serial 🙂

Pieczeń rzymską możesz podawać bez względu na okazję. Sprawdzi się zawsze i o każdej porze roku. Będzie super wyglądać na wielkanocnym stole i zrobi oszałamiającą karierę wśród Twoich bliskich. Z odrobiną chrzanu czy ćwikły pieczeń rzymska stanie się prawdziwym przysmakiem. Albo z ogórkiem kiszonym lub konserwowym też jest wyjątkowo dobra. Pieczeń rzymska z jajkiem to także pyszny pomysł na kanapki. Możesz zastąpić plastrem pieczeni szynkę. Kanapki z pieczenią rzymską smakują wybornie 🙂

Składniki na pieczeń rzymska z jajkami zwana klopsem

1 kg mielonego mięsa wieprzowego
5 jajek
1 cebula
6 dag tartej bułki (6 czubatych łyżek) + 1 łyżka do posypania formy
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
3 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
2 łyżka musztardy miodowej
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kminku
1/2 pęczka natki pietruszki
sól
świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie dania pieczeń rzymska z jajkami zwana klopsem

  1. 4 jajka ugotuj na twardo (6 minut od zagotowania wody). Ostudź, a następnie obierz.
  2. Cebule pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i posiekaj. Natkę drobno posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż kolejną minutę. Często mieszaj. Patelnię zdejmij z ognia.
  4. Do mięsa mielonego dodaj cebulę z czosnkiem, bułkę tartą, natkę, surowe jajko i musztardę miodową. Dopraw solą, pieprzem, papryką i kminkiem. Wyrób na gładką masę.
  5. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  6. Formę keksówkę (ok. 25 cm długości) wysmaruj masłem. Posyp bułką tartą.
  7. Na dnie formy ułóż połowę mięsa. Na środku ułóż jajka. Przykryj resztą mięsa i uformuj górkę.
  8. Wierzch posmaruj musztardą z całymi ziarnami gorczycy.
  9. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 50-55 minut.
  10. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
  11. Podawaj na zimno ze świeżym pieczywem i chrzanem na okazję i bez okazji.

Pieczeń rzymska z jajkami zwana klopsem to prawdziwe kulinarne dzieło. Pyszna, efektowna i prosta do zrobienia pieczeń rzymska to pomysł na rewelacyjne jedzenie od święta i nie tylko 🙂 Polecam ! Pozdrawiam Krysia.
Skip to content