Przejdź do treści

Przez żołądek do serca

Witam!

Dzisiaj 8 marca obchodzimy Dzień Kobiet.

To święto przypomina o należytym szacunku, trosce i miłości, którymi należy obdarzyć każdą z pań. W tym dniu warto pomyśleć o niespodziance, jaką możemy sprawić najdroższej nam osobie. Pomysłów jest wiele – upominki, kwiaty, wykwintna kolacja. Jeśli zdecydujemy się na kulinarne przyjemności, to bez problemu przygotujmy je w domu. Zobacz przepis na prostą a zarazem smaczną kolację jaką bez trudu przygotujesz swojej Pani .

Jajko sadzone w parówce

Składniki:

  • 2 parówki cienkie,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:
Parówki rozcinamy wzdłuż, ale nie do samego końca. Odwijamy rozcięte końce parówki tak, by utworzył się kształt serca i spinamy je wykałaczką. Na patelni rozgrzewamy masło i wykładamy parówki. W środek powoli wbijamy białko, dociskając delikatnie parówkę do patelni, by się nie rozpłynęło. Jak białko się zetnie, to wylewamy na niego żółtko. Smażymy na bardzo małym ogniu, nie przykrywając. Gotowe jajko solimy, pieprzymy i posypujemy zieloną natką.

SAŁATKA WIOSENNA Z FETĄ

Składniki

  • 1 duże opakowanie miksu sałat
  • 1/2 dużej czerwonej papryki
  • 1/2 pęczka rzodkiewki
  • 150 g sera feta
  • garść kiełek słonecznika
  • około 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie (jednorazowe) ulubionej przyprawy sałatkowej



WYKONANIE

Oliwę wlać do miseczki, wsypać mieszankę przypraw, wymieszać i odstawić. Warzywa umyć. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Rzodkiewki przekroić na pół, zaś większe na 4 części. Ser feta pokroić w małą kostkę. Miks sałat przełożyć do miski, polać oliwą z przyprawami i wymieszać. Do głębokich talerzy nakładać kolejno miks sałat, paprykę, rzodkiewki i ser feta i ponownie miks sałat i pozostałe dodatki, zaś wierzch posypać kiełkami słonecznika.

Uwaga: Jeżeli serwujecie sałatkę od razu na talerzach, to będzie się ona lepiej prezentować, gdy przygotujecie ją tak, jak napisałam powyżej. Jeżeli jednak macie zamiar serwować ją w jednej misce dla gości, to można połączyć wszystkie składniki i delikatnie je wymieszać. Należy jednak pamiętać, że przygotowaną sałatkę należy podawać od razu, bo szybko traci ona na swej świeżości. 

Smacznego !

Pozdrawiam Krysia.

Skip to content