Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszną sałatkę ziemniaczaną. Sałatka ziemniaczana jest bardzo smaczna, szybka i prosta w przygotowaniu. Sałatkę możemy podać do mięsa z grilla , do obiadu lub na kolację.
Składniki
- około 600 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- około 250 g ogórków konserwowych
- 1 papryka czerwona
- około 300 g jabłek winnych (przed obraniem)
- 4 jajka ugotowane na twardo
- pęczek natki pietruszki
- na sos:
- około 5 łyżek majonezu
- 1 ½ łyżeczki musztardy (użyłam lekko ostrej)
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- do smaku: sól, pieprz
Przygotowanie:
Ugotowane w mundurkach i wystudzone ziemniaki, obieram ze skórki, kroję na mniejsze kawałki i przekładam do miski.
Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroje na mniejsze kawałki i dodaję do ziemniaków.
Ogórki kroję w kostkę i dodaję do sałatki.
Natkę pietruszki drobno siekam i dodaję do sałatki.
Obrane jabłka kroję na mniejsze kawałki i dodaję do sałatki.
Z ugotowanych na twardo jajek wyjmuję żółtka, a białka kroję na mniejsze kawałki i dodaję do sałatki.
Przygotowanie sosu:
Do majonezu dodaję musztardę, żółtka i i rozcieram widelcem. Gdy składniki się połączą dodaję oliwę, sok z cytryny, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Sosem polewam sałatkę, dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.
Sałatka ziemniaczana jest gotowa, można podawać życzę smacznego.
Pozdrawiam, Krysia.