Przejdź do treści

Szare kluski, przecieraki, żelaziaki

Witam !

Kochani chcę wam dzisiaj podać przepis na pyszne tanie i szybkie danie.

Szare kluski, zwane też przecierakami lub żelaziakami (od sinego koloru, który zawdzięczają ziemniakom) przygotowuje się z tartych surowych ziemniaków . W trakcie ucierania ziemniaki utleniają się i ciemnieją. Stąd ich szary kolor. Szare kluski są tradycyjnym daniem na Śląsku, w Wielkopolsce, na Pomorzu i Kujawach.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Odcisnąć sok, dodać mąkę, jajka i szczyptę soli, wymieszać (jeśli ciasto będzie za rzadkie, dosypać więcej mąki).
  • W garnku zagotować wodę z solą. Na wrzątek kłaść łyżką porcje ciasta. Kluski gotować 5-10 minut (w zależności od wielkości) po wypłynięciu na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową na półmisek. 

Jako samodzielne danie kluski szare podawane są zawsze z okrasą ze skwarków i zrumienionej cebuli. Na Kujawach często posypane są dodatkowo białym pokruszonym twarogiem. Szare kluski  to wyśmienity dodatek do ciemnych mięs duszonych w zawiesistym sosie.  Świetnie też smakują z zasmażaną kiszoną kapustą. W wielu regionach stanowią też tradycyjny dodatek do czerniny.

Smacznego !

Pozdrawiam Krysia.

Skip to content