Witam !
Kochani chcę wam dzisiaj podać przepis na pyszne tanie i szybkie danie.
Szare kluski, zwane też przecierakami lub żelaziakami (od sinego koloru, który zawdzięczają ziemniakom) przygotowuje się z tartych surowych ziemniaków . W trakcie ucierania ziemniaki utleniają się i ciemnieją. Stąd ich szary kolor. Szare kluski są tradycyjnym daniem na Śląsku, w Wielkopolsce, na Pomorzu i Kujawach.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- sól
Przygotowanie krok po kroku:
- Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Odcisnąć sok, dodać mąkę, jajka i szczyptę soli, wymieszać (jeśli ciasto będzie za rzadkie, dosypać więcej mąki).
- W garnku zagotować wodę z solą. Na wrzątek kłaść łyżką porcje ciasta. Kluski gotować 5-10 minut (w zależności od wielkości) po wypłynięciu na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową na półmisek.
Jako samodzielne danie kluski szare podawane są zawsze z okrasą ze skwarków i zrumienionej cebuli. Na Kujawach często posypane są dodatkowo białym pokruszonym twarogiem. Szare kluski to wyśmienity dodatek do ciemnych mięs duszonych w zawiesistym sosie. Świetnie też smakują z zasmażaną kiszoną kapustą. W wielu regionach stanowią też tradycyjny dodatek do czerniny.
Smacznego !
Pozdrawiam Krysia.