Witam!
Dzisiaj chciałabym przypomnieć wasze ulubione pyszne ,proste, zdrowe i smakowite danie .
Warzywa z szynką w galarecie
Galarety z warzywnym farszem to hit na stole podczas rodzinnych uroczystości – wypróbujcie przepis na warzywa z szynką w galarecie.
Składniki:
- 15 dag różyczek brokułów
- 15 dag różyczek kalafiora
- 15 dag mrożonego groszku
- sól
- 2 marchewki
- mały seler
- 3 łyżki żelatyny
- 600 ml bulionu warzywnego
- 20 dag gotowanej szynki w plastrach
- mała puszka kukurydzy
Sposób przygotowania:
- Różyczki brokułów i kalafiora oraz zielony groszek blanszujemy kilka minut w osolonym wrzątku. Osączamy.
- Marchew kroimy w plasterki, obrany seler w sporą kostkę i gotujemy w posolonej i osłodzonej wodzie, osączamy.
- Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości gorącej wody, dodajemy do bulionu, mieszamy i lekko podgrzewamy.
- Formę („żebrowaną” – klasyczną) na babę wykładamy plastrami szynki, na to warstwami układamy marchewkę, seler, brokuły, kalafior, groszek i kukurydzę.
- Całą formę zalewamy bulionem, odstawiamy, aby ostygła. Po czym wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Podajemy z sosem tatarskim.
Smacznego !
Polecam Krysia.