Witam !
Dzisiaj chcę wam zaproponować danie jednogarnkowe czyli zapiekanka makaronowa z warzywami i sosem pomidorowym, to naprawdę proste i szybkie, ale przy tym pełne smaku i aromatu danie. Doskonałe na obiad, kolację lub łatwy do odgrzania lunch w pracy.
Składniki podstawowe:
- makaron świderki
400 g
- pieczarki
20 dag
- cukinia
1 szt., większa
- papryka czerwona
1 szt., średnia
- ser żółty
15 dag, tarty
- cebula
1 szt., mała, drobno pokrojona
- pomidory krojone z puszki
1 opakowanie
Składniki dodatkowe, przyprawy
- Czosnek niedźwiedzi suszony
- sól
- Chili pieprz mielony
- szczypiorek
1 łyżka, posiekany
- czosnek
1 ząbek
1 szt., suszone
- cukier
- Zioła prowansalskie suszone
- masło
1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam.
Pieczarki, cukinię i paprykę kroję w większą kostkę, podsmażam na łyżce oleju z dodatkiem przypraw: soli, pieprzu cayenne i czosnku niedźwiedziego.
Na maśle podsmażam cebulę ze szczypiorkiem. Dodaję pomidory, posiekany czosnek i przyprawy . Chwilę duszę na małym ogniu.
Makaron łączę z warzywami i sosem, mieszam, przekładam do naczynia żaroodpornego. Całość posypuję serem.
Zapiekam w 180 stopniach – 15 minut pod przykryciem, a następnie około 5-7 minut bez pokrywki.
Smacznego !
Pozdrawiam Krysia.