Przejdź do treści

Zapiekanka makaronowa z warzywami

Witam !

Dzisiaj chcę wam zaproponować danie jednogarnkowe czyli zapiekanka makaronowa z warzywami i sosem pomidorowym, to naprawdę proste i szybkie, ale przy tym pełne smaku i aromatu danie. Doskonałe na obiad, kolację lub łatwy do odgrzania lunch w pracy.

Składniki podstawowe:

  • makaron świderki

400 g

  • pieczarki

20 dag

  • cukinia

1 szt., większa

  • papryka czerwona

1 szt., średnia

  • ser żółty

15 dag, tarty

  • cebula

1 szt., mała, drobno pokrojona

  • pomidory krojone z puszki

1 opakowanie

Składniki dodatkowe, przyprawy

  • Czosnek niedźwiedzi suszony
  • sól
  • Chili pieprz mielony
  • szczypiorek

1 łyżka, posiekany

  • czosnek

1 ząbek

1 szt., suszone

  • cukier
  • Zioła prowansalskie suszone
  • masło

1 łyżka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam.
Pieczarki, cukinię i paprykę kroję w większą kostkę, podsmażam na łyżce oleju z dodatkiem przypraw: soli, pieprzu cayenne i czosnku niedźwiedziego.
Na maśle podsmażam cebulę ze szczypiorkiem. Dodaję pomidory, posiekany czosnek i przyprawy . Chwilę duszę na małym ogniu.
Makaron łączę z warzywami i sosem, mieszam, przekładam do naczynia żaroodpornego. Całość posypuję serem.
Zapiekam w 180 stopniach – 15 minut pod przykryciem, a następnie około 5-7 minut bez pokrywki.

Smacznego !

Pozdrawiam Krysia.

Skip to content