Przejdź do treści

Żurek wielkanocny

Witam !

Dzisiaj chcę wam podać przepis na zakwas domowej roboty oraz przepis na postny, smaczny domowy żur ze święconką .

Żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny w wielu domach wygląda inaczej. Jedno dodają do niego kiełbasę, inni wolą postny żur na Wielkanoc . Dodać można do niego jajka, kiełbasę, wędlinę, chrzan. Niektórzy wdrabiają również chleb. Sprawdź prosty przepis na żurek wielkanocny, który bez problemu przygotujesz samodzielnie. Może dasz się namówić również na domowy zakwas na żur? Przepis jest bardzo prosty.

Żurek wielkanocny czy zupa chrzanowa?

Jedna z podstawowych potraw na wielkanocnym stole. W jednym domach na śniadanie w Niedzielę Wielkanocną jada się zupę chrzanową, w innych grzybową, w kolejnych barszcz biały, a jeszcze w innych – właśnie żurek.

Myliłby się jednak ten, kto uważa, że istnieje jeden przepis na żurek wielkanocny. Ile domów, tyle tradycji przygotowywania tej świątecznej zupy. Podstawowa różnica dotyczy mięsa, a właściwie kiełbasy i pozostałych dodatków do żuru. Jedni przygotowują wegetariański żurek, do którego każdy z domowników wybiera dodatki ze święconki. W innych domach natomiast wywar przygotowuje się na białej kiełbasie i z nią podaje w talerzach.

Zakwas na żurek wielkanocny – przepis

Oczywiście zakwas na żurek można kupić w sklepie, ale jeśli chcemy całkowicie samodzielnie przyrządzić domowy żurek wielkanocny, i sam zakwas powinniśmy zrobić od podstaw. Wbrew pozorom nie jest to takie skomplikowane.

Składniki na zakwas na żurek:

  • 0,6 litra wody
  • 6 łyżek mąki żytniej typ 2000
  • 6 ząbków średniego czosnku
  • 6 liści laurowych
  • 6 ziaren ziela angielskiego

Wszystkie składniki umieszczamy w większym słoiku, mieszamy i przykrywamy gazą, podobnie jak zakwas na barszcz czy ogórki małosolne. Odstawiamy go w ciemne, niezbyt chłodne miejsce, i codziennie mieszamy. Po ok. tygodniu będzie gotowy. Wyjmujemy czosnek, liście i ziele angielskie, a słoik umieszczamy w lodówce. Może tak stać ok. 2 tygodni.

Przepis na żurek wielkanocny

Gdy mamy już zakwas, można przystąpić do gotowania żurku wielkanocnego. Tutaj wybierzemy wersję wegetariańską, postną bez kiełbasy czy boczku.

Składniki na żurek wielkanocny:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka biała
  • pół pora
  • kilka łodyg zielonej pietruszki
  • kilka łodyg lubczyku
  • 1,5 litra wody
  • 0,5 litra zakwasu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól do smaku

Najpierw gotujemy bulion – marchewki, pietruszkę, por kroimy w kostkę, zieloną pietruszkę i lubczyk siekamy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy ok. 1,5 godziny i odcedzamy.

Do bulionu dodajemy czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy przez ok. pół godziny. Dodajemy zakwas i sól do smaku, gotujemy jeszcze 5 minut i gotowe.

Dodatki do żurku wielkanocnego:

  • jajka na twardo
  • kawałek kiełbasy
  • plasterek szynki
  • kromka chleba
  • korzeń chrzanu

W niektórych domach żurek wielkanocny podaje się ze święconką. Najczęściej są to powyższe składniki. Jajko, kiełbasy i szynkę kroimy na drobne kawałki nad talerzem. Nożem lub na tarce ścieramy chrzan i całość zalewamy żurkiem wielkanocnym.

Polecam !

Pozdrawiam Krysia.

Skip to content